Άγχος Εξετάσεων, φόβος αποτυχίας και πανελλήνιες εξετάσεις

Άγχος Εξετάσεων, φόβος αποτυχίας και πανελλήνιες εξετάσεις

Oι Πανελλήνιες εξετάσεις συχνά συνοδεύονται από άγχος και φόβο αποτυχίας. Τα συμπτώματα αυτά πιθανόν να γίνονται πιο έντονα φέτος για πολλούς από τους μαθητές της Γ’Λυκείου, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι μαθητές (κλείσιμο σχολείων, εγκλεισμός, μειωμένες κοινωνικές επαφές) σε πολλούς δημιούργησαν άγχος και στρες, παράγοντες που δυσχεραίνουν την καλή προετοιμασία.
το φυσιολογικό, μέτριου βαθμού άγχους εμφανίζεται σε πολλές καταστάσεις της ζωής μας, ως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο επικείμενο κίνδυνο. Ωστόσο, όταν αυτό το άγχος γίνει τόσο έντονο που εμποδίζει την απόδοση στην εξέταση, τότε ορίζεται ως άγχος εξετάσεων. Οι εξετάσεις αποτελούν για τους μαθητές μια απόδειξη της αξίας τους και των ικανοτήτων τους. Ο φόβος απογοήτευσης του εαυτού και των άλων οδηγεί σε αρνητικέσ σκέψεις σχετικά με την τελική απόδοση που συχνά οδηγεί σε άγχοσ και στη συνέχεια σε μειωμένη προσπάθεια και παραίτηση.
Συχνά το άγχος συνοδεύεται από έντονα σωματικά συμτώματα όπως πονοέφαλοι, εφίδρωση, γαστρεντερικά συμπτώματα, αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια, ταχυκαρδία κ.ά. . Επιπλέον συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα σε ψυχολογικό επίπεδο και επίπεδο συμπεριφοράς όπως είναι η ευερεθιστότητα, η έλλειψη ενέργειας, η ανυσηχία, ο φόβος για το μέλλον,το αίσθημα αποτυχίας, η δυσκολία συγκέντρωσης, η επιθετικότητα, οι τάσεις φυγής, η δυσκολία στον ύπνο, τα κλάματα χωρίς λόγο κ.ά.
Ο φόβος αποτυχίας εμφανίζεται συχνά στους μαθητές. Φαίνεται να υπάρχουν δύο βασικοί τύποι όσον αφορά το φόβο αποτυχίας. Ο ένας τύπος εμφανίζει τελειοθηρία, ελπίζει και αγωνίζετα και ο άλλος αποφεύγει την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων και συχνά οδηγείται στην παραίτηση. Ο πρώτος τύποσ συχνά εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα.
Για την αντιμετώπιση του άγχους βοηθάει ο ορισμός στόχων, η προετοιμασία και οργάνωση μελέτης, η σωστή οργάνωση χρόνου, η επικέντρωση στο παρόν, η καλή συναισθηματική κατάσταση και η αποφυγή στρεσσογόνων καταστάσεων.

Ορισμένα tips για τη διαχείριση άγχους κατά τη διάρκεια της μελέτης είναι:

  • Οργάνωση (ύλης, μελέτης, χρόνου)
  • Συχνές επαναλήψεις
  • Διαλείμματα και χρόνος χαλάρωσης
  • Την προηγούμενη μέρα δεν μελετάμε ύλη με την οποία δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν
  • Λίγες ώρες πριν την εξέταση κάνουμε επανάληψη στην ύλη που μας είναι περισσότερο δύσκολη
  • Δεν ξενυχτάμε την περίοδο των εξετάσεων
  • Καλός ύπνος και ελαφριά διατροφή

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *