Πεσμένη διάθεση ή κατάθλιψη;
Πεσμένη διάθεση ή κατάθλιψη; Πότε χρειάζεται να ζητήσω βοήθεια ειδικού;
Όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας περνάμε περιόδους που χαρακτηρίζονται από πεσμένη διάθεση. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό και συνδέεται με άσχημες περιόδους και δυσκολίες της ζωής μας. Σε τι διαφέρει όμως η πεσμένη διάθεση από την καταθλιπτική διαταραχή και πότε χρειάζεται ένα άτομο να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη;
Τα δύο βασικά συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου είναι η καταθλιπτική διάθεση και η απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος στις περισσότερες δραστηριότητες.
Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι η σημαντική αλλαγή όρεξης ή και βάρους, η αϋπνία ή λιγότερο συχνά η υπερυπνία, το αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας, το αίσθημα κόπωσης ή απώλεια της ενεργητικότητας, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, η βραδύτητα στη σκέψη και η δυσχέρεια στη λήψη των αποφάσεων, η ψυχοκινητική ανησυχία και οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Συνεπώς όταν η πεσμένη διάθεση συνυπάρχει με κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι πιθανό το άτομο να χρειάζεται ειδική υποστήριξη και βοήθεια.
Δύο είναι τα βασικά κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον με καταθλιπτική διάθεση σε ψυχολόγο. Το πρώτο αφορά τη διάρκεια των συμπτωμάτων και το δεύτερο κατά πόσο επηρεάζεται η λειτουργικότητα του ατόμου σε κάποιες διαστάσεις της ζωής του (π.χ. δουλειά, σχέσεις).
Ένα επόμενο ερώτημα αφορά ποιον ειδικό να επισκεφτεί κάποιος. Η ψυχοθεραπεία είναι η κατάλληλη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε ασθενείς με κατάθλιψη. Οι θεραπευτικοί στόχοι αφορούν κυρίως την εξουδετέρωση αρνητικών σκέψεων του ατόμου, τη βελτίωση της εικόνας που έχει το άτομο για τον ίδιο, τον κόσμο και το μέλλον του, τη δραστηριοποίηση του ασθενούς και την αντιμετώπιση αυτοκτονικών σκέψεων στην περίπτωση που εμφανίζονται.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η συναισθηματική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική μας υγεία. Πρέπει να μην αμελούμε τα συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης και να ζητάμε άμεσα βοήθεια για την αντιμετώπισή τους και τη βελτίωση της λειτουργικότητας της ζωής μας.
Αλεξίου Βανέσσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια